Gayer park – szemétszedési akció

Szociális hét 2019 – “Szedd össze magad!” – Gayer park – szemétszedési akció

 

2019. április 25-én csütörtökön délután a Szociális hét keretében megrendezésre került a szombathelyi Gayer parkban a „Szedd össze magad!” önkéntes szemétszedési akció, melyre úgy a város lakóit, mint a közfoglalkoztatottakat, illetve a környező iskolák tanulóit szeretettel vártuk.

A program célja a park szemétmentesítése, az ottani játszótér homokozóinak felásása, a hinták és mászókák körülötti terület felásása, gyommentesítése volt. A park területén lévő bokrok, cserjék elhalt részeinek eltávolítására is sor került. Ezen tevékenységek elvégzéséhez az alábbi eszközök voltak a résztvevők számára biztosítva: kapa, ásó, gereblye, lombseprű, metszőolló, szurkabot, 135 literes szemeteszsák, munkavédelmi kesztyű, láthatósági mellény. Minden résztvevőnek frissítő ásványvizet biztosítottunk a szokatlan tavaszi meleg időjárásra tekintettel. A programon 51 fő vett részt. A Kanizsai Dorottya Gimnázium tanulói biológia óra keretében érkeztek az eseményre. A tanulók a program első részében növényismereti tesztet töltöttek ki, melyhez a park egész területét be kellett járniuk azonosítva a keresett növényeket. A tanulók lelkesen néztek elébe a külön számukra kidolgozott feladatoknak.

A következő programelem a parkgondozás és a szemétszedés volt, melynek során az egész park megtisztult, a játszótér gyommentes lett, illetve eltűntek a területről az eldobált üvegek és cigarettacsikkek, papírzacskók. Az esemény végén minden résztvevő a brikettáló és gravírozó műhely közfoglalkoztatottjai által készített egyedi kulcstartókból választhatott. Így egy kis emléket kaphattak a város egyik parkjának szépítésének napjáról, melyhez ők is hozzájárultak.