Befejeződtek a 2022. évi mintaprogramok

2022-es évben társaságunk foglalkoztatási részlege két közfoglalkoztatási mintaprogramot és több hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programot valósított meg, melyek február végével értek véget. A hosszabb időtartamú programok nagyrésze a Kormányhivatal által indított szakmai képzés megvalósítására irányult. A projektekben összesen 123 hátrányos helyzetű ember dolgozott, illetve vett részt valamilyen Kormányhivatal által szervezett felzárkóztató képzésen.

A hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogramban a társaság szolgáltatásait igénybe vevő, vagy az utcai szociális szolgálattal kapcsolatban álló álláskereső, viszont munkaképes állapotú hajléktalan, vagy a hajléktalanság veszélyzónájában élő emberek dolgoztak. A foglalkoztatottak a város közterületei és zöldterületeit gondozták (szemétszedés, parkfenntartás, fűnyírás, ároktisztítás, nem használt, üresen álló önkormányzati területek gondozása), a téli időszakban szociális tüzelőt dolgoztak fel, valamint intézmény körüli és karbantartási feladatokat láttak el. A parkfenntartóval egyeztetett területeken (város keleti része) a munkások ütemterv szerint, vagy bejelentés alapján haladnak végig. A munkálatok kis csoportokban (brigádokban) folytak. Általában egy csoportban 2-4 fő volt beosztva. A közterületi munkások az egy év alatt a város közterületein 106,21 m3 szemetet szedtek össze és 372 373 m2-en nyírtak füvet. A zöldterületgondozók októbertől folyamatosan a szociális tüzelőprogramhoz szükséges kályhakész tüzelő feldolgozásán tevékenykedtek. A tavalyi évben összesen 306 alkalommal szállítottunk ki mindösszesen 459 m3 tüzelőt az önkormányzat által meghatározott nehézsorsú családoknak.

Belügyminisztérium egyedi startmunka közfoglalkoztatási mintaprogramja keretében papírbrikettálót és kreatív műhelyt (asztalosipari, és gravírozó) üzemeltet. A programhoz tartozik még egy kis varroda is, ahol egy varrónő dolgozik.

A Lovas utcai új műhelyben az év során a tüzifát kiegészítő brikett tüzelőanyagot állítottak elő a foglalkoztatottak több, mint 40 000 kg mennyiségben. Az év folyamán a gravírozott termékek esetében továbbra is figyeltünk a Facebook oldal folyamatos új tartalommal törtrénő frissítésére és a vásárlókkal való kapcsolat fenntartására. Az online értékesítés aránya jelentősen növekedett az előző évekhez viszonyítva. Az évek során kezdetben a vírushelyzet, majd az elszabadult energiaárak miatt a bolti és a vásári értékesítés megszakítására kényszerültünk. Az értékesítési csatornák megszűnése negatív harással volt a folyamatos munkavégzésre, mivel megrendelés nélkül raktári termelésnek nincs létjogosultsága.

Az online térben (Facebook és Meska.hu) történő jelenléten felül fontos a viszonteladói hálózat fenntartása, esetleges bővítése, mely folyamatos munkát biztosít a műhelyben dolgozóknak. Menedzsment szinten az online értékesítés és a viszonteladói hálózat fejlesztése és a kapacitások ehhez történő igazítása volt a programrész egyik legnagyobb megoldandó feladata.

Márciustól a sikeres pályázatokat követően mindkét program újabb egy éves időtartamra újraindulhatott.