Közfoglalkoztatottak a város tisztaságáért!

A Belügyminisztérium 2015. év sikeres kísérleti programja után az idei évben 88 millió forint összeggel támogatta a SAVARIA REHAB-TEAM Nonprofit Kft jogutódjaként létrejött Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. hajléktalan közfoglalkozatási mintaprogramját.
A programban a közfoglalkoztatottak a parkfenntartó és városgazdálkodási cégekkel együttműködve szépítik a város parkjait, virágágyásait, gondozzák zöldterületeit, tisztítják közterületeit. Az új program közvetlenül a korábbit követően, március elején átlag 60 fő hátrányos helyzetű, tartós munkanélküli bevonásával indult el. Jelenleg a kiadott munkaterületen elsődleges feladat a szemétszedés, a gyomlálás és a fűnyírás. A közfoglalkoztatottak által végzett fűnyírási munkálatok meghatározott munkaterv alapján folynak a város keleti részében, majd a parlagfű szezonban kiterjednek a város tulajdonában lévő üresen álló területekre is.
 
A program során a társaság a 11-es Huszár úton lévő, volt szovjet laktanya tisztításában is részt vállal. A munkaterületen a hulladék összeszedését, ágak, beton törmelékek összegyűjtését, lágyszárú fűfélék levágását és fatönkök kifordítását végzik a városgazdálkodási céggel történő folyamatos egyeztetés alapján. A zöldterület gondozási feladatokhoz javarészt kézi munkaerő szükséges, de a társaság a programjainak köszönhetően jelentős eszközparkja révén gépiesített munkákat is el tud végezni. A szálló és az idősek otthona szennyeseinek tisztítására létrehozott szociális mosoda két nagy teljesítményű géppel látja el feladatát. A rászorulóknak és a közfoglalkoztatásban résztvevőknek múlt évben kialakított mosodában három fő végzi a ruhák, textíliák mosását, szárítását, esetleges vasalását. A programnak köszönhetően a társaság több, mint tíz éves eszközparkja újulhatott meg és növekedhetett az elvégzett munka hatékonysága.