Kortárs Klub – Szabadidős foglalkozások
Wednesday, October 14, 2020

Az Óperint utcai közösségi terekbe bejáró fiatalok számára heti rendszerességgel – a nyári időszakot leszámítva - szabadidős foglalkozásokat szervezünk, különböző tematikák alapján. A programsorozat elsődleges célja a fialok körében a közösségfejlesztés, az iskolaidőn túli készség és képességfejlesztés (önismeret, társismeret, fenntarthatóságra nevelés), az érzékenyítés, valamint az önkéntesség kultúrájának a népszerűsítése. Mindezt gyakorlati ismeretek átadásával, nemformális pedagógiai eszközök alkalmazásával kívánjuk elérni.Digitális készségfejlesztés – E-Sport Klub
Wednesday, October 14, 2020

Az Óperint utcai közösségi terekbe bejáró fiatalok, többnyire hátrányos helyzetű fiatalok számára heti rendszerességgel – a nyári időszakot leszámítva – közösségi élményeken alapuló, a szabadidő védett környezetben történő eltöltését elősegítő, digitális készségfejlesztő foglalkozásokat szervezünk. A programsorozat elsődleges célja a fialok körében a közösségi mobilizálás, kortárskohézió erősítése, illetve az iskolaidőn túli készség és képességfejlesztés, kiemelten a digitális készségeik, kompetenciáik erősítése. Mindezt gyakorlati ismeretek átadásával, nemformális pedagógiai eszközök alkalmazásával kívánjuk elérni.

„Szurkoljunk együtt!”
Wednesday, October 14, 2020

Az Óperint utcai közösségi terekben Szombathelyi fiatalok számára közös meccsnézések – elsősorban a Magyar Labdarúgó Válogatott mérkőzéseinek - megtekintését tervezzük. Lehetőséget kívánunk biztosítani a nehezebb anyagi körülmények között élő fiatalok számára is, hogy biztonságos, ingerekben gazdag, „fogyasztási kényszer” mentes környezetben tölthessék el szabadidejüket, élhessék át a közös szurkolás élményét kortársaikkal.

„Szombathely, szeretlek!” – helytörténeti vetélkedő
Wednesday, October 14, 2020

Interaktív formában ismerhetik meg közelebbről Szombathely városát a résztvevő fiatalok. Középiskolás korosztálynak szervezünk helytörténeti, kulturális ismereteiket bővítő, helyi identitást erősítő vetélkedőt. A résztvevők csoportosan, egymásra utalva oldhatják meg az egyes feladatokat, melyek szorosan kapcsolódnak Szombathely városához. A vetélkedő végén oklevelek, ajándékcsomagok átadását tervezzük.

„Keresd a teret!” – környezetvédelmi akció
Wednesday, October 14, 2020

Fiatalok egy csoportjával szemétszedést, illetve parkgondozási feladatokat tervezünk megvalósítani Szombathely város frekventált helyszínén, melyet későbbi időpontban jelölünk ki. A közösségi rendezvény céljai között szerepel a helyi identitástudat erősítése, fenntarthatóságra nevelés fokozása, valamint az önkéntesség kultúrájának népszerűsítése

„Nyárbúcsúztató ifjúsági délután!” – közösségfejlesztő rendezvény
Wednesday, October 14, 2020

Augusztus végén, még az iskolakezdést megelőzően egy élményalapú, közösségi délután tervezünk megvalósítani fiatalok számára az Óperint utca 1. szám alatt. A délutánt különböző ügyességi feladatok, „palacsinta-party”, kulturális programelemek színesítik. Tervezünk arcfestést, kézműves sarkot. A rendezvény zárásaként pedig egy zenekar szórakoztatná a résztvevő fiatalokat.

Kortárs mozdulj! – Sportbajnokságok
Wednesday, October 14, 2020
Szemléletformáló, valamint a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló sportrendezvények a nyári szünidőben, melyek során roma, illetve nem roma nemzetiségű fiatalok integrált csapatokban mérhetik össze tudásukat. A programelem másodlagos célja a fiatalok körében kortárskohézió erősítése, az elfogadó attitűd kialakítása a roma nemzetiségű fiatalok irányába. 2 tematikus sportvetélkedőt tervezünk megvalósítani:

páros asztalitenisz bajnokság
páros csocsó bajnokság

A sportprogramokon résztvevő csapatokat a rendezvények végén oklevelekkel, érmekkel, ajándékcsomagokkal jutalmazzuk.

„Nem vagy egyedül!”
Wednesday, October 14, 2020

Az iskolai kortárs kiközösítés, illetve bullying ellenes közösségfejlesztő tevékenység – Az interaktív foglalkozásokat a témában jártas szakember, egészségfejlesztő szakpszichológus tartja. A foglalkozás célja a témával kapcsolatos releváns információk átadása, figyelemfelkeltés, szemléletformálás, osztályközösségek kohéziójának erősítése. A foglalkozásokat Szombathelyi általános iskolák felső tagozataiban, valamint Szombathelyi középiskolákban kívánjuk megvalósítani, rendhagyó osztályfőnöki Órák keretein belül, 45 perces időintervallumban kívánjuk megvalósítani, 10 alkalommal a projekt időszaka alatt.

„Az év Szombathelyi junior önkéntese!”
Wednesday, October 14, 2020

2020 decemberében, az Önkéntesség Világnapjához kapcsolódva szeretnénk díjazni azokat a Szombathelyi fiatalokat, akik az év során példaértékű, kiemelkedő önkéntes tevékenységet végeztek. Előzetesen egy pályázati felhívást tennénk közzé, melyben az érintettek innovatív módon, tehát nem papír alapon, hanem kisvideó formájában bemutathatják az általuk végzett önkéntes tevékenységet, jelöltségük indokoltságát. A beérkező „pályaműveket” követően szakmai partnerek bevonásával értékeljük a videós anyagokat, kijelöljük az év szombathelyi junior önkénteseit. Ezt követően díjazzuk a kiválasztott fiatalokat. A rendezvénnyel célunk az önkéntesség, mint értékteremtő tevékenység népszerűsítése, figyelemfelhívás, Szombathelyen végezhető önkéntes tevékenységek lehetőségének bemutatása, multiplikálása a fiatalok körében.

Roma ki mit tud
Wednesday, October 14, 2020

A program célja megszólítani a Szombathelyen élő, elsősorban roma nemzetiségű fiatalokat, hogy az esélyteremtés jegyében - egy tehetségkutató keretein belül - mutassák be értékeiket, hagyományaikat, tehetségüket. A tehetségkutatót elsősorban a 10-19 év közötti, roma nemzetiségű fiataloknak hirdetjük, de természetesen nem utasítjuk el egyetlen jelentkező részvételi szándékát sem. A felkészült színpadra lépők több körcsoportban, illetve műfajban mutathatják be tehetségüket a nagyközönség előtt. A rendezvény végén az előzetesen felkért, 5 tagú zsűri értékelése alapján az előadókat ajándékcsomagokkal díjazzuk is.

Németh Klára
ügyvezető igazgató
Balassa Imre 
projektmenedzser
Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft.
9700 Szombathely,11-es Huszár út 116.
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01407
"FIATALOK" A HELYI KÖZÖSSÉGÉRT"