TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01402
"ADD A KEZED"
Könyvklub programsorozat
Wednesday, October 14, 2020

Hetente 1 alkalommal az átmeneti szálló könyvtárában a könyveket szerető lakók részérek beszélgetős, tematikusan felépített könyvklubot szervezünk. Az olvasás során a fedél nélküli emberek sok információhoz juthatnak, tapasztalatokat szerezhetnek. Fejlődik az önbizalmuk, koncentrációs készségük. Szókincsük bővül, szebben, választékosabban tudják kifejezni magukat. Ez a későbbi munkavállalásban, ügyeik intézésében segítség lehet. Nemcsak önmagukat ismerhetik meg jobban a könyvek segítségével, hanem másokkal is empatikusabbá válhatnak. Ellátottaink közül sokan szeretnek olvasni és az általuk olvasottakról beszélni. Ilyen alkalmakkor észrevétlenül kerülnek egymással tartalmas kapcsolatba.

Alkotóklub programsorozat
Wednesday, October 14, 2020

A kreatív tevékenység elősegíti a pozitív gondolkodást. A hátrányos helyzetű emberek esetében még lényegesebb, hogy valamiben ők is tehetségesek lehetnek. Sikerélményt adó, alkotó tevékenység, az amúgy elkeseredett hátrányosan megkülönböztetett embereknek. Az együttalkotás építi a közösséget, a társas kapcsolatokat, oldja a stresszt, segíti a kikapcsolódást. Pozitívan befolyásolja az agressziót és az önkontrollt. A program során kézműves technikával készítünk az ünnephez kapcsolódó ajándéktárgyakat, díszeket. Az Alkotóklubot heti 1 alkalommal tervezzük.

Zenés foglalkozás
Wednesday, October 14, 2020

A Hajléktalanok Otthona, ápolást-gondozást nyújtó intézmény. Tartós elhelyezést biztosító intézmény, olyan hajléktalan személyek számára, akiknek ellátása átmeneti szálláshelyen nem biztosítható és koruk, egészségi állapotuk miatt tartós ápolást, gondozást igényelnek. Az otthon lakói közül nagy arányban megjelenik a demencia betegség. Kutatások szerint a zene sokat javíthat az időskori hanyatlással küzdők szellemi állapotán és közérzetén, sőt a kezelés hirdetői szerint rendkívül sokoldalúan segít. Egyrészt a zene értelmet adhat az együtt töltött időnek, és élvezetesebbé teszi a szociális interakciókat, főleg azoknál, akik nehezen kommunikálnak a környezetükkel. Másrészt a zeneszó megkönnyíti a kapcsolatteremtést és a másokra való odafigyelést, valamint a szituációkban való aktív részvételt, továbbá segít a zenehallgatóknak megerősíteni az identitásukat, kapcsolatban maradni a világgal és önmagukkal. Zenei foglalkozást heti egy alkalommal tervezzük.

Közösségi klub
Wednesday, October 14, 2020

A szabadidős programok tervezésénél fontos volt, hogy a célcsoport számára kecsegtető és folyamatosan, rendszeres időközönként, könnyen és térítésmenetesen elérhető legyen. A programok egymásra épültek, alkalmasak a társas kapcsolatok építésére, a beszélgetésre és kikapcsolódásra. A programok lehetőséget nyújtanak a kihívást keresők (csocsó- és társasjáték versenyek), és a szabadban végzett aktivitást kedvelők (lengőteke, foci) számára egyaránt. A szabadidős klubokat az igényeknek megfelelően tematikusan, heti 2 alkalommal kívánjuk üzemeltetni. A klubjátékokban időközönként versenyeket is szervezünk. A klubban csocsó, lengőteke, ping-pong, különböző kártya és táblajátékok érhetők el.

Sportnap
Wednesday, October 14, 2020

A programban tervezett tevékenységek a szabadidő hasznos eltöltésére irányulnak. A programokkal egyfajta alternatívát szeretnénk nyújtani a célcsoport korábbi életviteléből adódó tevékenységek felhagyására, vagy mérséklésére, a társadalmi normáknak megfelelő szabadidős tevékenység igényének kialakítása. A sportnap aktívan épül a klubfoglalkozásokra azt egészíti ki, illetve egy nagyobb horderejű keretet ad neki.

Kirándulás
Wednesday, October 14, 2020

A program célcsoportja: az intézmény által ellátott hajléktalan személyek és a szervezetnél közfoglalkoztatásban álló személyek. A program célja: az intézménnyel kapcsolatban álló hajléktalan és közfoglalkoztatásban résztvevő emberek szabadidejének hasznos eltöltése, élményszerzés, kikapcsolódás. Az 50 fővel tervezett programon busszal kirándulást teszünk egy távolabbi városba, ahol előre egyeztetett időpontban vezetéssel egybekötött múzeumlátogatás, valamint városnézés, helyi nevezetességek felkeresése és megtekintése szerepel a programokban, melyekről a programokon résztvevő kísérő kollégák felkészülnek és informálják a résztvevőket az utazás során. A program során a résztvevőknek tízórait – pogácsa, üdítő-, illetve meleg ebédet biztosítunk.

Családi nap a Parkerdőben
Wednesday, October 14, 2020

Szervezetünk tapasztalata, hogy a fogyatékos emberekkel élő családok jellemzően otthonukban töltik szabadidejüket, a családok kapcsolati hálója jelentősen leszűkült mintát mutat. A projektben tervezett Családi nappal szeretnénk lehetőséget kínálni számukra a kikapcsolódásra, kiszakadásra a mindennapi problémákból. A családi napon való részvétellel a fogyatékos emberek és családjaik pozitív tapasztalatokat szerezhetnek a tartalmas szabadidő eltöltés lehetőségeiről, amely aztán később beépülhet a családok programjaiba.
Tervezett program:
Családi vetélkedő feladatok: játékos sorversenyek és társas játékok
Családi főzőverseny
Családi kincskereső verseny
Tervezett helyszín: Szombathely, Parkerdő

Horgásznap
Wednesday, October 14, 2020

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségével együttműködésben Integrált Horgásznap megvalósítása a Csónakázó tónál. A rendezvény szakmai hátterét a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége biztosítja. A rendezvény egy pozitív mintát ad a fogyatékos embereket nevelő családok számára a szabadidő hasznos eltöltésére, illetve integrált jellegéből adódóan elősegíti a célcsoport társadalmi befogadását. A program egy integrált horgászversenyt foglal magába, amelyre helyi sporthorgászok és fogyatékossággal élő emberek jelentkezhetnek. Közös csapatokat alkotva horgásznak a Csónakázó tónál a programra jelentkezők. A fogyatékkal élő résztvevőket egy-egy kísérő családtag segíti majd a versenyen. A versenyt megelőzően a fogyatékossággal élő résztvevők és kísérőik számára a horgászatra felkészítő foglalkozás valósul meg, amelyen megismerkednek a magyarországi halfajtákkal, horgászat alapjaival. A rendezvény közös vacsorával zárul. Tervezett helyszín: Szombathely, Csónakázó tó

„MI is ITT vagyunk”
Wednesday, October 14, 2020

A program lehetőséget ad a Vas megyében élő fogyatékos embereknek és a segítésükkel foglalkozó szervezeteknek a bemutatkozásra, tehetségük megmutatására. A nap célja továbbá felhívni a társadalom és a város lakóinak a figyelmét ennek a csoportnak az értékeire. A rendezvény a fogyatékos embereket segítő szervezetek, intézmények bevonásával valósul meg. A program során a fogyatékossággal élő emberek prózai, táncos, illetve zenés produkciókkal mutatkoznak be. Tervezett helyszín: Szombathely, Agora Savaria

Tematikus nyílt napok
Wednesday, October 14, 2020

Az érzékenyítés területén szemléletformáló műhelybejárásokat szervezünk. Az érzékenyítő rendezvényeken a résztvevők (akár diákok is) munka közben láthatják a dolgozó hátrányos helyzetű embereket, irányított körülmények között belefolyhatnak a munkavégzésbe. Az érdeklődők láthatják - és ki is próbálhatják – a Kézműves műhelyben zajló munkafolyamatokat, bekapcsolódhatnak a műhely munkájába. Eközben megismerkedhetnek az ellátottakkal, beszélgethetnek velük, megtapasztalhatják, hogy valóban képesek minőségi termékek előállítására. Az asztalos, brikettáló és gravírozó műhelyben saját maguk tapasztalhatják meg a munka nehézségeit és értékeit. Minden alkalommal a résztvevőkkel együtt közösen elkészítésre kerül egy-egy egyedi ajándéktárgy is, melyet emlékül hazavihetnek.
Az eseményeket a közösségi oldalainkon és Kézműves Kuckó Ajándékboltunkban népszerűsítjük.

Németh Klára
ügyvezető igazgató
Balassa Imre 
projektmenedzser
Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft.
9700 Szombathely,11-es Huszár út 116.