TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01402
"ADD A KEZED"
Könyvklub
(2021 - 01)
A hajléktalan emberek szervezett munkavégzésbe (közfoglalkoztatás, fejlesztőfoglalkoztatás) történő bevonásuk után fontos a munkán kívüli élet is, ami minőségi változást hozhat számukra. A csoportfoglalkozások fő célja az, hogy a pályázat keretében bevont hajléktalan személyek olyan gondolkodásformát sajátítsanak el, mely könnyebbé teheti az intézményi létet számukra. Segítséget nyújt nekik ebben az olvasás, szövegértelmezés, melyek során a fedél nélküli emberek sok információhoz juthatnak. Szókincsük bővül, szebben választékosabban tudják kifejezni magukat. Ez a későbbi munkavállalásaikban, ügyeik intézésében segítség lehet.
2020. október óta alkalmaink során ehhez próbáljuk hozzá segíteni csoporttagjainkat. Foglalkozások kezdetén 15 fővel mentünk szinte mindig. A vírushelyzetre való tekintettel 2 hónapja 5 fővel tudjuk folytatni csoportunkat. Alkalmainkon mindig egy adott művet szoktunk elemezni, egy két részt felolvasni, ha regényről van szó, és egy két kisebb feladatot kapnak a művekkel kapcsolatban, és beszélgetünk.
Számomra kedves élmény volt a Második alkalom során,
Móra Ferenc: A cinege cipője című verset elevenítettük fel a gyermekkori időkből, amit egy kérdőív követett. A foglalkozás nagyon jó hangulatban telt. Elhangzottak egyéb gyermekkori versek is, amit a régi idők felelevenítése követett. Voltak, akik boldogan emlékeztek vissza gyermekkorukra, és meséltek róla.
Mindemellett Ady Endre versei, Antoine de Saint-Exupéry:A kis herceg, Fekete István:Vuk, stb., továbbá minden hónapban egy alkalommal lesz lehetőség beszélgetni kedvenc könyvekről, ahol egy lakó bemutathatja a számára kedves könyvét, melyek által betekintést engednek életükbe, és jobban megismerhetjük őket.
A foglalkozások során fejleszteni és erősíteni kell bennük az önismeretet, a kifejezés képességét, melyek által önállóbbá válhatnak és életük jobb irányba fordulhat.
Németh Klára
ügyvezető igazgató
Balassa Imre 
projektmenedzser
Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft.
9700 Szombathely,11-es Huszár út 116.